Klicka för större format! |
Välkommen till Internationella Torget! Mer än 150 seminarier på Stora Scenen och Lilla Scenen som har fokus på film, bild och samtal. Här är programmet på Lilla Scenen.
Sitt med Dawit? 15 minuter i cell – kontakta Agneta Sundgren för att boka en tid: 08-698 55 60.
Se hela programmet här: www.internationellatorget.se
Alla programpunkter finns upplagda på Facebook.
https://www.facebook.com/groups/432094673567639/
TORSDAG 26 SEPTEMBER 2013
9.00–9.55
Registrering av romer
Frågor som borde besvaras med Fred Taikon.
Presentation av filmen "Romska tårar" (2007) och den nya "The Persecution from Basarabia" (2011), som fått flera filmpriser. I bägge filmerna berättar överlevande vittnen om nazisteras övergrepp.
Fred Taikon, ordförande i föreningen E Romani Glinda,
berättar om deportationen av romer och judar från Rumänien till Transnistrien.
Samtalsledare Bengt O Björklund, Tidningen Romani Glinda.
Arr i samarbete föreningen E Romani Glinda
10.00–10.25
Pussy Riot och Ryssland: Om HBT-personers rättigheter
Kristina Hultman berättar med bilder om en resa till Nordkap med det världskända rockpunkbandet Pussy Riot i september 2013.
Kristina Hultman berättar med bilder om en resa till Nordkap med det världskända rockpunkbandet Pussy Riot i september 2013.
Programpunkten avslutas med ett inlägg om kommande OS i ryska Sotji med
Jonas Gunnarsson, riksdagsman (S), och medlem av Europarådets svenska delegation.
Jonas Gunnarsson, riksdagsman (S), och medlem av Europarådets svenska delegation.
10.30–10.55
Konflikten Palestina - lär mer
Gazaremsan ockuperades 1968 av Israel. Blockaden har lett till en ekonomisk kollaps. Mikael Löfgren har tillsammans med ABF tagit fram ett studiematerial. Samtalsledare är ordförande Ann Ighe, Ship to Gaza Sverige.
Arr Ship to Gaza och studieförbundet ABF
11.00–11.25
Afterword.... Ny rapport om skenrättegångar i Minsk
Många minns säkerhetsstyrkornas brutala ingripande mot demonstranter i Minsk under valnatten den 19 december 2010. Men hur mycket känner vi till om det rättsliga efterspelet? Människorättsförsvararna Lena Tankatjova och Aljaksej Kazljuk från Belarus presenterar en ny rapport om detta mörka och oavslutade kapitel.
Jon Fridholm leder samtalet som tolkas till svenska.
Jon Fridholm leder samtalet som tolkas till svenska.
Arr Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter.
11.30–11.55
Blir världen bättre?
Se bilder på spännande statistik med journalisten Staffan Landin. Utgångspunkten är millenniemålen som ska vara uppnådda 2015. En bildpresentation om läget i världen.
Staffan Landin har tidigare jobbat på FN:s utvecklingsprogram, UNDP och den svenska stiftelsen Gapminder, grundad av professor Hans Rosling för att göra statistik om världens utveckling förståelig och intressant. Arr UNDP
12.00–12.25
Intoleransens pris
Christer Mattsson, lärare och skapare av den så kallade Kungälvsmodellen, medverkar tillsammans med projektledare Lovisa Fhager Havdelin, Teskedsordern.
Vi ser några minuter från ett SVT-inslag.
Vi ser några minuter från ett SVT-inslag.
Arrangör är Teskedsorden som grundades av Tidningen Vi år 2006, inspirerad av den israeliske författaren Amos Oz bok "Hur man botar en fanatiker".
12.30–12.55
Barn i slavarbete – följ Kewals öde
Kewal har under många år tvingats att knyta mattor, som skuldslav, för att familjen tagit lån när hans mamma blev svårt sjuk. Idag är han medlem i barnjuryn av www.worldschildrensprize.org. Denna jury består av barn som utsatts för brott mot barns rättigheter. De medverkar i en process där hittills 34 miljoner barn lärt sig om barnets rättigheter och demokrati, samt deltagit i den världsomröstning där barnen utser sina barnrättshjältar.
Elever från Fiskebäcksskolan i Göteborg visar bilder som berättar om Kewals liv från barnslav till jurymedlem.
Arr BLLF Sweden - Front mot Slaveri - som arbetar mot slaveri och barnarbete.
13.30–13.55
Från utanförskap till entreprenör på 80 minuter
Stina Oscarson, chef för Radioteatern, har regisserat en föreställning som definitivt väcker debatt. Här bjuds publiken på delar av föreställningen och den efterföljande debatten. Publiken får anledning att rannsaka sina egna tankar och ta ställning till filosofiska och direkta frågeställningar om engagemang, livsval och hur vi i vårt dagliga liv påverkar vår omvärld. Missa inte denna föreställning som väcker till både skratt och engagemang, liksom till upprörda känslor.
Medv. Ellinor Andreasson och Patrick Johansson.
Arr Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen
14.00–14.25
Frisläppt – men fri?
Den 25 juli 2013 upphörde hans 2,5 år långa straff. Den tidigare dömde poeten och presidentkandidaten Uladzimir Njakljajeu, Belarus, samtalar med ambassadör Stefan Eriksson. Filmscener från den 19/12-10 i Minsk när demonstranter brutalt slogs ned av polis.
Ny rapport ”Afterword...” om skenrättegångar i Minsk presenteras kort av Jon Fridholm, Östguppen.
Ny rapport ”Afterword...” om skenrättegångar i Minsk presenteras kort av Jon Fridholm, Östguppen.
Arr Litteraturresan/Belarus och Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter.
14.25–14.29
Tankar från cellen ”Sitt med Dawit”
Jonas Gunnarsson, riksdagsman (S), och medlem av Europarådets svenska delegation.
(Denna programpunkt återkommer flera gånger per dag, alla dagar).
(Denna programpunkt återkommer flera gånger per dag, alla dagar).
14.30–14.55
Att skriva i Iran
Iranska myndigheterna begränsar yttrandefriheten genom att censurera texter och fängsla författare. Möt den iranska journalisten Golnaz Esfandiari, Washington DC, aktiv nätbloggare och tre av Sveriges fristadsförfattare, även de från Iran: Sedigheh Vasmaghi (Uppsala), Nasrin Madani (Växjö) och Naeimeh Doostdar (Malmö).
Språk: persiska tolkat till svenska.
Arr Kulturrådet
15.00–15.25
Utländska gruvbolag kontra svenska miljöintressen.
Eva Lindholm, Miljötidningen, i samtal med journalisten Arne Müller som är aktuell med sin bok ”Smutsiga miljarder: Den svenska gruvboomens baksida”.
Bilder från årets aktioner i Gállak utanför Jokkmokk.
Arr Jordens Vänner
15.30–15.55
Fokus mänskliga rättigheter i Latinamerika.
Vad finns i de svenska ambassadernas årliga rapporter från Chile och Colombia?
Vi visar intervjuer och berättar om de senaste MR-rapporterna från UD.
Medverkande är Maria Parent och Gerd Johnsson-Latham.
Arr. Utrikesdepartmentet
16.00–16.25
Politisk satir från Zimbabwe.
Möt Zambezi News! På scenen Mandape Mandape’ (Tongai Makawa - Outspoken), ‘Jerome Weathers’ (Samm Monro - Comrade Fatso) och ‘Kudzaishe och Mushayahembe’ (Michael Kudakwashe)
Bakom scenen finns producent Mutheu Maitha-Bomba och director Tenford Chitanana.
Arr FOJO, Fortbildning av Journalister, och Sida
16.30–17.15
Här började den arabiska våren
Filmklipp från ”Gdeim Izak” – gnistan till den arabiska våren. Efter filmklippen följer diskussion om Västsahara och den arabiska våren. Medverkande: Journalisten
och författaren Lena Thunberg, aktuell med boken Västsahara – Afrikas sista koloni i Afrika, och tidigare nedrustningsministern Maj-Britt Theorin, ordförande Operation 1325, och tidigare EU-parlamentariker.
och författaren Lena Thunberg, aktuell med boken Västsahara – Afrikas sista koloni i Afrika, och tidigare nedrustningsministern Maj-Britt Theorin, ordförande Operation 1325, och tidigare EU-parlamentariker.
Moderator: Julia Finér, Emmaus Stockholms ordförande.
Arr Emmaus Stockholm
17.20–17.40
Skänk ett ord.
Deckarförfattaren Kristina Ohlsson skriver för flickor i Afghanistan. Kristina Ohlsson visar bilder från och pratar om stödet till Afghanistan. Mellan 26 september och 24 oktober samarbetar hon med Svenska Afghanistankommittén i kampanjen ”Skänk ett ord”. Genom att bidra med ord till Kristinas nästa bok hjälper du också afghanska flickor att gå i skolan.
Arr Svenska Afghanistankommittén
Mässan stänger 18.00.
FREDAG 27 SEPTEMBER 2013
9.00–9.30
Open Mic & Screen
Välkommen att anmäla dig för ett scenframträdande! Visa bilder eller läs en dikt. Beskriv din eller andras erfarenhet av fängelse. Du får hjälp av våra programvärdar som håller ihop morgonens första timme på Lilla Scenen!
9.30.9.55
Barnahus på Zanzibar – att bygga skyddssystem för barn
Sexuellt våld mot barn är ett problem på Zanzibar. Att bygga ett system för trygghet och skydd för barn från grunden är en utmaning inte bara för myndigheter och personal, men för hela samhället. Mats Lignell, frilansfotograf, visar sina bilder och berättar om situationen på Zanzibar samt visar sina filmer där bland annat Ali och Aisha berättar om sina upplevelser. Lisa Norström, projektledare Rädda Barnen, introducerar.Arr Rädda barnen
10.00–10.25
Möt Mircea Cărtărescu!
Den rumänske författaren Mircea Cărtărescu samtalar med Kristina Henschen om sin senaste bok på svenska, Travesti. Den handlar om minnets signaler och det sätt på vilket romanens huvudperson har några likheter med författaren. Han kommer också att beröra hela sitt författarskap.
I samarbete med Rumänska kulturinstitutet
10.30–10.55
Barn på flykt behöver böcker!
Syriska flyktingbarn strömmar över gränsen till Jordanien.
Syriska flyktingbarn strömmar över gränsen till Jordanien.
Fotograf Claes Herrlander och journalist Annika Widebeck har dokumenterat på plats och berättar. Med böcker kan barnen få hopp om en möjlig framtid. Filmscener från Kitabi Kitabak om barnbibliotek i Jordanien.
Arr DIAKONIA
11.00–11.25
En röst i mörkret.
Golnaz Esfandiari är medarbetare på Radio Free Europe/Radio Liberty, baserad i Washington DC. Svenska PEN driver den nätbaserade tidskriften Dissidentbloggen/The Dissident blog. Båda dessa kanaler ger utrymme åt censurerade skribenter runt om i världen. Svenska PEN:s ordförande Ola Larsmo samtalar med Golnas Esfandiari om metoder att ge röst år det fria ordet.
Arr Kulturrådet
11.30–11.55
Aktuellt: Syrien
De senaste nyhetsklippen. Allas ögon riktas mot landet idag.
De senaste nyhetsklippen. Allas ögon riktas mot landet idag.
Josefine Karlsson, Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, beskriver kvinnors roll i fredsprocessen, och FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic ger en lägesrapport.
Arr IKFF och FN-förbundet.
12.00–12.25
Kuba idag
För tio år sedan dömdes 75 kubanska demokratiaktivister till långa fängelsestraff. Regeringens mål var att gjuta skräck i befolkningen, men tio år efter rättegångarna är rörelsen starkare än någonsin. Gorki Aguila spelar punk på balkongen, Joani Sánches twittrar via sms, Ricardo Gonzales skriver att frihet är ett realistiskt mirakel.
Erik Jennische är journalist, har bott på Kuba och följt den kubanska demokratirörelsen sedan 1990-talet. Aktuell med boken ”Måste få polisen ur huvudet”.
Kubanskfödde författaren Cecilia Samartin, som idag bor i USA, medverkar med sin syn på utvecklingen i sitt hemland.
Arr SILC och Bokförlaget Bazar
Arr SILC och Bokförlaget Bazar
12.30–12.55
Vi syr din skjorta.
Om textilarbetare i Bangladesh. Se kortfilmen ”A lost revolution?” från Swedwatch som handlar om textilarbetarnas vardag. Författaren Helena Thorfinn, som gjort succé med romanen ”Innan floden tar oss” berättar.
13.00–13.25
Ord har vingar
I mer än tolv år har Litteraturresan pågått i och utanför Belarus. Vika Trenas från Minsk, och Marie Lundquist (som båda deltog 2004) och Uladzimir Njakljajeu (2006, 2007).
Anders Bodegård (2008) läser Wislawa Szymborska.
Jenny Wrangborg (2013) läser sin dikt ”Tidvattnet från fria hav”.
Maria Söderberg, producent och fotograf, visar bilder från Litteraturresan i Belarus, Polen, Ukraina, Sverige och Norge.
Anders Bodegård (2008) läser Wislawa Szymborska.
Jenny Wrangborg (2013) läser sin dikt ”Tidvattnet från fria hav”.
Maria Söderberg, producent och fotograf, visar bilder från Litteraturresan i Belarus, Polen, Ukraina, Sverige och Norge.
Arr Litteraturresan/Belarus och Svenska institutet
13.30–13.55
Från utanförskap till entreprenör på 80 minuter
Stina Oscarson, chef för Radioteatern, inleder. Hon har regisserat en föreställning som definitivt väcker debatt. Här bjuds publiken på delar av föreställningen och den efterföljande debatten. Publiken får anledning att rannsaka sina egna tankar och ta ställning till filosofiska och direkta frågeställningar om engagemang, livsval och hur vi i vårt dagliga liv påverkar vår omvärld. Missa inte denna föreställning som väcker till både skratt och engagemang, liksom till upprörda känslor.
Medv. Ellinor Andreasson och Patrick Johansson.
Arr Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen
14.00–14.25
Apartheid i Palestina
”I Palestina har ockupationen fördjupats, kolonialismen är ett faktum på marken och palestinier lever under de mest effektiva apartheidregeln".
Mats Svensson, som bott fyra år i Palestina, har givit ut boken ”Crimes, victims and witnesses" med stöd av ett sydafrikanskt förlag. Han visar bilder och berättar.
14.30–14.55
President Medvedevs kameror
När Dmitrij Medvedev i september 2011 deklarerade att Rysslands näste president skulle heta Vladimir Putin, anade han nog inte vilka motgångar de skulle stöta på på vägen dit. Framför allt i form av en ung generation som vägrar att bara se på när valresultaten förfalskas och deras röster blir stulna. Som en eftergift mot all kritik om valfusk lät Medvedev sätta upp filmkameror i alla vallokaler, som man kunde följa live på internet. Det kanske han inte skulle ha gjort. Amanda Lövkvist berättar utifrån sin bok ”I väntan på Lenins begravning”.
Arr Silc
15.00–15.25
Att återfå livet
Ewa Thalén Finné, ordförande i Stiftelsen Fistulasjukhuset, visar scener från den gripande filmen "A Walk to beautiful" om kvinnor med förlossningsskador och det förebyggande arbetet för att utrota fistula.
Kvinnornas underordnade ställning i Etiopien, deras alltför tidiga äktenskap och graviditeter och i någon mån den förekommande urgamla seden att omskära och sy ihop kvinnornas könsorgan, ger bakgrunden till förlossningsskadorna.
Arr Stiftelsen Fistulasjukhuset
Arr Stiftelsen Fistulasjukhuset
15.30–15.55
Polen: Life Puzzle.
Det svenska livspusslet som utställning på turné i Polen. Diskussion om budskap och bilder och inte minst mottagandet. Medverkande i samtalet är journalist Julia Skott och experten på jämställdhetsfrågor Aleksandra Nizynska, Institute of Public Affairs.
Moderator: Sylvia Augustinsson, Svenska institutet.
Arr Svenska institutet
Moderator: Sylvia Augustinsson, Svenska institutet.
Arr Svenska institutet
16.00–16.25
Politisk satir från Zimbabwe.
Möt Zambezi News! På scenen Mandape Mandape’ (Tongai Makawa - Outspoken), ‘Jerome Weathers’ (Samm Monro - Comrade Fatso) och ‘Kudzaishe och Mushayahembe’ (Michael Kudakwashe)
Bakom scenen finns producent Mutheu Maitha-Bomba och director Tenford Chitanana.
Arr FOJO, Fortbildning av Journalister, och Sida
16.30–16.55
Med det afghanska folket
Fler än 125 000 barn går i någon av Svenska Afghanistankommitténs skolor.
3 915 lärare hade under samma år dessa skolor som sin arbetsplats. Det är bara ett exempel på det svenska stödet till det krigshärjade landet.
Lasse Bengtsson, som arbetat i Afghanistan, visar scener från filmen ”Tillsammans med det afghanska folket” och berättar om varför Sverige ska vara på plats.
Arr Svenska Afghanistankommittén
17.00–17.25
Poetry Prison Cup med Solja Krapu
Bästa fängelsedikten. Upp på scenen och läs ditt bidrag på max tre minuter!
Juryn består av Christer Karlsson, Kriminellas revansch i samhället, översättaren Anders Bodegård och journalisten Julia Skott. Solja Krapu är programledare.
Första pris 500 kr och bokpriser till alla medverkande.
Första pris 500 kr och bokpriser till alla medverkande.
17.30–17.55
I Rabindranath Tagores fotspår – röster från Bangladesh.
Möt Mrittika Goon, Nirmalendu Goon, Anisur Rahman, Ruby Rahman och Muhammad Samad. Samtalsledare John Jones.
Språk engelska.
Arrangör Dag Hammarskjöldprogrammet
18.00–19.00
Brasiliansk soiré
Bildspel, cocktails och finstämd musik med författaren och gitarristen Gui Mallon. Skådespelaren Johan Friberg läser Ferreira Gullars dikter och översättaren Ulla M Gabrielsson bjuder på samtal om Brasilien som litterärt och politiskt land.
”Tanken är ge rum för stilla, stark musik och poesi på den livliga Bokmässan”, hälsar bokförlaget Tranan som arrangerar.
Mässan stänger kl. 19.00.
LÖRDAG 27 SEPTEMBER 2013
9.00–9.30
Open Mic & Screen
Välkommen att anmäla dig vid mässtart för ett scenframträdande! Visa bilder eller läs en dikt. Beskriv din eller andras erfarenhet av fängelse.
Du får hjälp av våra programvärdar som håller ihop morgonens första timme på Lilla Scenen!
9.30–10.00
Solja Krapu: Vilka bilder finns med mig idag?
Vi bjuder på en kopp kaffe/te och lyssnar till vad författaren Solja Krapu tänker om sin egen bildvärld.
10.00–10.25
”Jag ska vara din baklänges rinnande flod”
Ett poetiskt möte. Vika Trenas, Minsk, Belarus, läser egna dikter.
Bilder från Vasa och Minsk visas. Ralf Andtbacka, finlandssvensk poet och litteraturkritiker.
Arr Litteraturresan/Belarus
Arr Litteraturresan/Belarus
10.30–10.55
Sigrid Kahle med bilder
Möt Sveriges första expert på islam, författaren Sigrid Kahle, i ett samtal med radioproducenten Kerstin Wixe.
Sigrid Kahle är aktuell med sin bok "Att vilja sitt öde - trots allt".
11.00–11.25
Dags för fristäder i Latinamerika?
Hector Abad Faciolince är en av Colombias främsta författare. Möt honom i ett samtal med ICORN:s Helge Lunde om litteratur, exilens utmaningar och idén att göra Colombias näst största stad, Medellín, till fristad för förföljda författare.
Språk: engelska.
Arr Kulturrådet
11.30–11.55
Syntetiska droger
Vid en dator i Sverige direkt hem i brevlådan. Droger färdas numera allt oftare med post. Filmklipp och bilder från två av världens stora exportländer för syntetiska droger, Indien och Kina. Linda Nilsson, som har en magisterexamen i freds- och utvecklingsarbete, och är projektsamordnare på Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle, berättar om hur detta missbruk drabbar unga och deras familjer.
12.00–12.25
Ni amas vin (vi älskar er)
Helena Andersson och Ingegerd Granat berättar och visar bilder om esperanto i sociala medier och i verkligheten. Esperanto konstruerades för att fungera som ett internationellt hjälpspråk, ja tanken är detta ska vara ett brospråk mellan folken.
Här får vi veta varför. Innan du lämnar Lilla Scenens programpunkt kommer du att kunna minst tre ord på esperanto!
Arr Göteborgs Esperantoförening
12.30–13.25
Med fokus på Eritrea: Donald Boström och Martin Schibbye
Fotograf Donald Boström inleder med att visa bilder från sina resor i landet och berättar om möten. Tillsammans med journalisten Martin Schibbye, aktuell med boken ”438 dagar”, diskuterar de kampanjen för att befria Dawit Isaak.
13.30–13.50
Kan litteratur på samiska få hjälp av översättningar?
Översättaren Stefan Ingvarsson samtalar med författaren Mikael Svonni om översättningar av svenska klassiker till samiska och vad det kan betyda för nyskriven litteratur på samiska dialekter.
Översättaren Stefan Ingvarsson samtalar med författaren Mikael Svonni om översättningar av svenska klassiker till samiska och vad det kan betyda för nyskriven litteratur på samiska dialekter.
Bildvisning från sameland.
Arr i samarbete med Podium
13.50–14.00
Kambodja berättar: Bladen fallet långt från stammen
Anna Mattsson presenterar en alldeles ny novellantologi.
Tre exemplar lottas ut bland publiken. I samarbete med Bokförlaget Tranan.
14.00–14.25
13.50–14.00
Kambodja berättar: Bladen fallet långt från stammen
Anna Mattsson presenterar en alldeles ny novellantologi.
Tre exemplar lottas ut bland publiken. I samarbete med Bokförlaget Tranan.
14.00–14.25
Estelle-aktionen & direktlänk Gaza
Talesperson Staffan Granér och ordförande Ann Ighe för Ship to Gaza Sverige berättar om hur man renoverar ett fartyg för att sedan bryta blockaden sjövägen med lasten fylld av varor från Gaza.
Direktlänk från Gaza med Charlie Andreasson.
Arr Ship to Gaza
Direktlänk från Gaza med Charlie Andreasson.
Arr Ship to Gaza
14.30–14.55
Go Straight Home.
Ett avsnitt från filmen om 14-åriga Reba, Bangladesh, som berättar om tafsande grabbar på gatan och sina drömmar. En diskussion om kvinnors tillgång till och deltagande i sociala, ekonomiska och politiska sfärer. Gunilla Ivarsson, Action Aid, samtalar med Begum Rokeya, Sabalamby Unnayan Samity, partnerorganisation till Svalorna Indien Bangladesh.
Filmen "Go Straight Home" är gjord av Maud Nycander och Iga Mikler.
Arr Action Aid och RFSU
15.00–15.25
Bilderböcker i barnets ögonhöjd
Isol visar bilder från sina böcker på Lilla Scenen. Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne är världens största barn- och ungdomslitteraturpris. När Isol från Argentina tilldelades årets ALMA-pris motiverande juryn valet med att Isol har en ”…befriande humor och lätthet behandlar hon även tillvarons mörkare sidor”.
Ulla Rhedin, bilderboksforskare och jurymedlem, presenterar och samtalar med Isol.
Arr ALMA
15.30–15.55
Fokus mänskliga rättigheter i Latinamerika
Vad finns i de svenska ambassadernas årliga rapporter från Chile och Colombia?
Vi visar intervjuer och berättar om de senaste MR-rapporterna från UD.
Medverkande är Maria Parent och Gerd Johnsson-Latham.
Arr. Utrikesdepartmentet
16.00–16.25
Politisk satir från Zimbabwe
Möt Zambezi News! På scenen Mandape Mandape’ (Tongai Makawa - Outspoken), ‘Jerome Weathers’ (Samm Monro - Comrade Fatso) och ‘Kudzaishe och Mushayahembe’ (Michael Kudakwashe)
Bakom scenen finns producent Mutheu Maitha-Bomba och director Tenford Chitanana.
Arr FOJO, Fortbildning av Journalister, och Sida
16.30–16.55
Fängelsepoesi och fängelsefilmklipp
Vi värmer upp inför Poetry Prison Cup.
Solja Krapu läser en eller två dikter.
Martin Uggla från Östgruppen läser Ales Bjaljatski.
Välkommen att berätta om hur det var att sitta i Dawit Isaak-cellen på Internationella torget eller läs upp en dikt som du fastnat för som skildrar fängelse.
Solja Krapu läser en eller två dikter.
Martin Uggla från Östgruppen läser Ales Bjaljatski.
Välkommen att berätta om hur det var att sitta i Dawit Isaak-cellen på Internationella torget eller läs upp en dikt som du fastnat för som skildrar fängelse.
17.00–17.25
Poetry Prison Cup med Solja Krapu
Bästa fängelsedikten. Upp på scenen och läs ditt bidrag på max tre minuter!
Juryn består av Christer Karlsson, Kriminellas revansch i samhället, journalisten Julia Skott och Helen Sigeland, ALMA-priset/Kulturrådet. Solja Krapu är programledare.
Första pris 500 kr och bokpriser till alla medverkande.
17.30–18.00
Stop this world
Ett bildspel om Palestina med Mats Svenssons bilder.
Linda Carlegren bjuder på sång och cello, Stefan Carlegren spelar piano.
Musik av Prince och Laleh. Lilla Scenen bjuder på förfriskningar och tilltugg.
Musik av Prince och Laleh. Lilla Scenen bjuder på förfriskningar och tilltugg.
SÖNDAG 29 SEPTEMBER
9.00–9.55
Open Mic & Screen
Välkommen till ett scenframträdande! Visa bilder eller läs en dikt. Beskriv din eller andras erfarenhet av fängelse.
Du får hjälp av våra programvärdar som håller ihop morgonens första timme på Lilla Scenen!
10.00–10.25
Politisk satir från Zimbabwe
Möt Zambezi News! På scenen Mandape Mandape’ (Tongai Makawa - Outspoken), ‘Jerome Weathers’ (Samm Monro - Comrade Fatso) och ‘Kudzaishe och Mushayahembe’ (Michael Kudakwashe)
Bakom scenen finns producent Mutheu Maitha-Bomba och director Tenford Chitanana.
Arr FOJO, Fortbildning av Journalister, och Sida
10.30–10.50
Kriget i vår närhet
Författaren Kjell Westö samtalar om krig och kärlek i 1900-talets Helsingfors med översättaren Janina Orlov.
Vi visar filmklipp från den aktuella SVT-serien ”Där vi en gång gått” som handlar om andra världskriget med finska ögon.
Vi visar filmklipp från den aktuella SVT-serien ”Där vi en gång gått” som handlar om andra världskriget med finska ögon.
11.00–11.20
Från Bagarmossen till Kenya
Jacina Njoroge arbetar som vårdbiträde i Stockholm. Fotografen Eva Wernlid visar bilder och berättar om hur hon startade ett barnhem i sitt hemland för 130 barn. Barnhemmet har fått stor betydelse, inte minst under krig när många söker skydd där. Jacina Njoroge håller i insamlingen till barnhemmet och skickar varje månad halva sin lön till barn som förlorat sina i aids.
Jacina Njoroge arbetar som vårdbiträde i Stockholm. Fotografen Eva Wernlid visar bilder och berättar om hur hon startade ett barnhem i sitt hemland för 130 barn. Barnhemmet har fått stor betydelse, inte minst under krig när många söker skydd där. Jacina Njoroge håller i insamlingen till barnhemmet och skickar varje månad halva sin lön till barn som förlorat sina i aids.
11.20–11.30
Kenya och fängelserna
En rapport med Abigail Booth, Asien-chef vid The Raoul Wallenberg Institute of Human Rights and Humanitarian Law.
Arr The Raoul Wallenberg Institute of Human Rights and Humanitarian Law
11.30–11.55
Från Skinheads i Beijing, via nynazister i USA till rebeller i Etiopiens öken
Fotograf Johan Persson, aktuell med boken ”438 dagar” om sin tid i fängelset i Etiopien.
visar bilder.
I samtal med Maria Söderberg.
I samtal med Maria Söderberg.
12.00–12.25
Mina världsbilder
Författaren Herman Lindqvist om världen utifrån bilder. Utgångspunkt är hans egna böcker från ”Tjeckoslovakien 1968 – den vackra drömmen” till sin senaste bok ”När Finland var Sverige”.
Arr i samarbete med Albert Bonniers förlag
12.30–12.55
Ge mig kolera!
Ta en man, ge honom fullständig makt och förr eller senare tror både han och de han leder att han är gud. 30 år efter Zimbabwes befrielsekrig anländer Kajsa Norman till Harare på jakt efter människor som vågar utmana landets president Robert Mugabe. Men inget blir som hon trott.
Kajsa Norman är frilansjournalist med inriktning på konfliktområden och demokratifrågor. Ge mig kolera! är hennes tredje bok.
Arr Silc
13.00–13.25
Blick på Azerbadjan.
Bok & Bibliotek publicerar ”Short stories by writer Vugar Guliyev” på sin hemsida.
Birgitta Jacobsson Ekblom, kommunikationschef, berättar om bokmässans
publicistiska idéer.
publicistiska idéer.
Författaren Vugar Guliyev, som numera bor i Alingsås, samtalar därefter med
Kristina Henschen. Vi visar bilder från hans hemland Azerbadjan och pratar om mänskliga rättigheter.
I samarbete med Bok & Bibliotek
13.30–13.55
Youtube och aktuella filmklipp världen runt
Journalisten Julia Skott om veckans hetaste nyhetsklipp och granskande blick på de bästa apparna.
Hon är även aktuell med sin bok ”Kroppspanik: fett, lögner och sjukt onödig”.
Lana Willebrand introducerar och ställer frågor.
14.00–14.25
Pressfrihetskartan 2013
Hur ser pressfriheten ut världen runt? Björn Tunbäck guidar oss runt.
Han är journalist vid Sveriges Television i Göteborg, har arbetat för Kaliber och Uppdrag Granskning med flera.
I Reportrar utan gränser är Björn Tunbäck engagerad i organisationens arbete med att få Dawit Isaak fri.
Han är journalist vid Sveriges Television i Göteborg, har arbetat för Kaliber och Uppdrag Granskning med flera.
I Reportrar utan gränser är Björn Tunbäck engagerad i organisationens arbete med att få Dawit Isaak fri.
Arr Reportrar utan gränser
14.30–14.55
Tomas Tranströmer
Om boken ”Haiku”, som är en trespråkig volym på svenska, kinesiska och engelska.
Göran Malmqvist, översättare och medlem av Svenska Akademin, berättar.
Arr Tranan förlag
15.00–15.25
People that matter – en fotoutställning av afghanska kvinnor
Fotografen Lisa Brunzell mötte våren 2013 unga afghanska kvinnor som med kameror dokumenterade sin vardag. Här berättar hon om och visar ett urval av bilderna som ger oss en annan syn på Afghanistan än den vi är vana vid från media.
Arr Svenska Afghanistankommittén
15.30–16.00
Sydafrika: Rainbow Transit
Fotograf Per-Anders Pettersson tar oss med på sin bildresa i Sydafrika.
Han är bosatt i Kapstaden, kommer från Borås. Han bok ”Rainbow Transit” är nominerad till Stora Fotobokspriset 2013.
Under årets bokmässa deltar han med en fotoutställning i kongressfoajén.
Med Per-Anders Petterssons bilder vill vi på Lilla Scenen vara ett intro till Internationella torgets hyllning till Nelson Mandela.
Samtal på Stora scenen börjar kl. 16.00.
Vi fortsätter visa bilder (utan ljud) från Sydafrika under tiden och ända fram till att årets bokmässa stänger kl. 17.00.
Programvärdar Lilla Scenen: Kristina Henschen, Artem Norring, Linda Nilsson,
Maria Söderberg 070 3500555 och Lana Willebrand.
Se hela programmet här: www.internationellatorget.se
Maria Söderberg 070 3500555 och Lana Willebrand.
Se hela programmet här: www.internationellatorget.se
Vem finns var på Internationella Torget?
10
Amnesty International H04:03
38
AWEP (Afghan Women Empowerment
Program) H01:20
40
BLLF Sweden H01:03
37
Bris – Barnens Rätt i Samhället H01:18
20
Dag Hammarskjöld Foundation H04:29
29
Den Globala Skolan/Universitets & högskolerådet H03:15
13
Diakonia H04:13
7
Drogfritt.nu H04:16
23
Enzym Kommunikation ek för H05:19
15
Folke Bernadotteakademin H03:12
6
Föreningen Emmaus Fredriksdal H04:14
17
Föreningen Västsahara H03:20
ICORN H01:19
14
IKFF H04:15
36
Immigrant-Institutet H02:19
31
Jordens Vänner H02:13
46
Kulturrådet H01:19
10
Medverkstan Rullande Världsbutik för Rättvis Handel H04:03
2
My Right – Empowers People With Disabilities H04:04
35
New Connexion H02:17
33
Operation 1325 H01:12
4
Organisationen Fair Trade Återförsäljarna H04:10
34
Palestinagrupperna i Sverige H01:14
32
Panta rei H02:15
26
Partnerskap 2014 H02:18
17
Riksföreningen Emmaus Sverige H03:20
42
Rädda Barnens Riksförbund H01:07
3
Röda Korsets Folkhögskola H04:08
12
Sensus studieförbund Region Västra Sverige H03:02
11
Ship to Gaza H04:09
45
Sida Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete
H01:15
24
Sitt med Dawit H05:07
43
Stiftelsen Fistulasjukhuset H01:13
41
Stiftelsen R Wallenberg Inst för Mänskliga Rättigheter H01:05
44
Stiftelsen Teskedsorden H01:11
27
Svenska Afghanistankommittén H02:20
28
Svenska Baha’i-Samfundet H03:13
8
Svenska Esperantoförbundet H04:20
18
Svenska FN-Förbundet H04:23
6
Svenska Palestinakommittén H04:14
1
Sveriges Lärare För Fred H04:02
5
The House Of Fair Trade Sweden AB H04:12
25
Tranan & Trasten AB H03:17
19
Unicef Sverige H04:25
22
Unicef Sverige H03:24
21
United Nations Development Programe H03:22
20
Uppsala universitet Dag Hammarskjöldbiblioteket H04:29
16
Utrikesdepartementet H03:14
30
Vision H02:12
39
Zonta International District 21 Sweden & Latvia H01:01
9
Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter
och Litteraturresan/Belarus H04:22
och Litteraturresan/Belarus H04:22
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar