2 september 2013

Gruvboomens baksida med Jordens Vänner


Knappast någon kan ha undgått den hårdnade polemiken kring  den aktuella striden om en gruvetablering utanför Jokkmokk, Gállak. 
Nu visar vi bilder från området på Lilla Scenen och Jordens Vänner står som arrangör. De följer bland annat utvecklingen inom gruvnäringen. Seminariet på Lilla Scenen leds av Eva Lindholm, som arbetar med kommunikation och insamling. 
Inbjuden gäst är Arne Müller, huvudredaktör SVT Västerbottensnytt, och författare till den aktuella boken om gruvboomen. (Se t ex recension här: http://www.nsd.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleID=7779039)

Torsdag kl. 15.00-15.25 Lilla Scenen
Smutsiga miljarder: Den svenska gruvboomens baksida
Från förlaget Ord & Visor om boken: ”Gruvdammar som havererar, metalläckage långt utöver gränserna i miljötillstånden, damm, buller och jordskalv som påverkar boendemiljön för tusentals människor detta är en mindre känd sida av den svenska gruvbranschen.
Smutsiga miljarder den svenska gruvboomens baksida ger för första gången en samlad bild av de miljöproblem som de svenska gruvorna orsakar, trots en delvis skärpt miljölagstiftning.
Detta är mycket viktig läsning i en tid när de nya gruvprojekten står på rad och förhoppningarna om tusentals nya gruvjobb runtom i landet är stora.”

Om debatten, läs även detta:
”Gruvor kan växa utan att hota vare sig renskötsel eller turism”
http://www.aftonbladet.se/debatt/article17380307.ab

Författaren Arne Müller deltar på Lilla Scenen. 




Jordens Vänner

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar