16 september 2014

Videokonst: ”Levande vatten” med texter av Clarice Lispector

Clarice Lispector (1920–77) 
http://www.vidaslusofonas.pt/clarice_lispector2.htm


Lilla Scenen lördag kl. 17.00–17.20
Brasilien är årets tema på Bok & Bibliotek. Från Lilla Scenens sida är vi stolta att kunna presentera videokonst under rubriken ”Levande vatten”. 
Utgångspunkten är den spännande författaren Clarice Lispector och hennes bok med samma namn. Skådespelerskan, Katarina Weidhagen läser. Den brasilianska videokonstnären Katxere Medina visar och berättar om existentiella tysta videoverk. Katxere Medina påbörjar 2014 en tvåårig masterutbildning på Valand i Göteborg. 






Här finns bl a mer att läsa om Clarice Lispector:
 
http://www.svd.se/kultur/understrecket/clarice-lispector-ett-sprakets-vilddjur_3754323.svdClarice Lispector ett språkets vilddjur””Hon föddes i Chechelnik, i dåvarande Ukraina (Podolia), som Chaya Pinkhasovna Lispector – det kan tilläggas att ordet ’Chaya’ betyder ”liv”, men Moser visar att det också har konnotationer till ”djur(isk)”, och en berömd formulering av den vuxne författaren lyder: ”Att inte ha fötts som djur är en av mina hemliga nostalgier”. I en av sina böcker, ”A legião estrangeira” (Främlingslegionen) ger Lispector uttryck för en lakonisk, nästan norrländsk inställning till livet: ”Att ha blivit född fördärvade min hälsa.”
Arr Lilla Scenen i samarbete med Tranan Bokförlag

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar