24 september 2014

Internationella torget: Smältande glaciäris på bokmässan – symbol för global uppvärmning


Salajekna smälter. Foto © Maria Söderberg.

Imorgon drar allt igång. Internationella torget fylls med 55 utställare. Och glaciärisen är på plats.
Mässchefen Maria Källsson, Bok & Bibliotek, var en av de första tillskyndarna för att glaciärisblocket skulle medverka. ”
Vilken fantastisk idé! Vi bestämde oss genast för att bjuda på monteryta på Internationella torget och scenprogram”.


PRESSMEDDELANDE 2014-09-24 KL 10.30

Klimathotet har aldrig varit mer påtagligt. Is från Sveriges största glaciär i Arjeplogsfjällen får symbolisera en av världens ödesfrågor på årets Bok & Bibliotek.
Liksom andra glaciärer krymper den.
– Salajekna har krympt med en kilometer på hundra år, säger Per Bengtson, Naturskyddsföreningen, som är en av arrangörerna under mässdagarna.
– På Internationella torget kommer mässbesökarna kunna känna på smältande is som är närmare tvåtusen år gammal. Det är mycket symboliskt. Vi vill peppa besökarna att tänka klimatsmart och ställa krav på politiker om att börja agera tuffare.
LO-TCO Biståndsnämnd har också valt att uppmärksamma klimathotet.Per-Olof Sjöö, ordförande för det globala facket Bygg- och träarbetareinternationalen, fackförbundet GS och LO-TCO Biståndsnämnd är på plats och tror att glaciärisen kan starta diskussioner.
– Vi står inför stora utmaningar. Med en mer genomtänkt skogsråvaruhantering kan vi förhindra omfattande koldioxidutsläpp och genom förbättrade byggsystem kan vi arbeta för hållbarhet.Per-Olof Sjöö sammanfattar strategin med den fackligaslogan ”Det finns inga arbeten på en död planet".
Initiativtagaren till glaciärisens placering på bokmässan är fotografen Maria Söderberg.
– Under några år har jag med egna ögon kunnat se hur Salajeknas is krympt. Fjällandskapet i Skandinavien förändras när mossor och lavar minskar. Dvärgfjällbjörken breder ut sig. Med det varmare klimatet får vi blötare, men också mer varma somrar.
Under bokmässan kommer Naturskyddsföreningen genomföra en klimatquiz. Ett pris blir den nya boken “Vår tid är nu” av Svante Axelsson.Samordnaren på Internationella torget, Jan-Erik Alfredsson, Sensus, tycker det är utmärkt att besökarna har en chans att få känna på äkta glaciäris.– Frågorna kring miljö och hållbar utveckling är klockrena på Internationella torget och vi har många utställare som tar upp dessa ämnen varje år. Mässchefen Maria Källsson, Bok & Bibliotek, var en av de första tillskyndarna för att glaciärisblocket skulle medverka.
– Vilken fantastisk idé! Vi bestämde oss genast för att bjuda på monteryta på Internationella torget och scenprogram.
Glaciärisen, som väger ungefär 400 kilo, förväntas smälta ned under mässdagarna. Glaciologen Per Holmlund, professor vid Stockholms universitet, finns på plats för att svara på frågor. Dessutom kommer Mats Holmström från Arjeplog att delta. Han organiserade hämtningen av isen med flera skotrar i en vådlig vinterfärd på sex mil över fjället ned till Silvervägen.
På lördagen kommer ett samtal att äga rum på scenen ”Another story”. Författaren Majgull Axelsson, som rest med en polarforskningsexpedition, professor Björn-Ola Linnér och Svante Axelsson kommer att diskutera vad det nya klimatet gör med människan.
För mer information: Kontakta Per Bengtson, Naturskyddsföreningen, tel. 070 9468851, Maria Söderberg 070 3500555 eller Kristina Henschen, kanslichef LO-TCO Biståndsnämnd tel. 070 569 50 89.

BAKGRUND Bokmässan startar torsdag 25 september kl. 9.00 och avslutas söndag 28 september kl. 17.00. Närmare 100 000 besökare väntas komma under de fyra dagarna.Internationella torget finns i H-hallen, Plan 2. Det är en del av Bok & Bibliotek och består av ett nätverk som samlar över 65 organisationer, förlag och myndigheter. Alla arbetar på olika sätt med globala utvecklingsfrågor, mänskliga rättigheter och för att uppmärksamma de internationella frågorna i Sverige. Under årens lopp har ett stort och aktivt nätverk bildats. Sedan 2012 betalar Sida ett stöd till verksamheten under tre år, vilket innebär att bokmässan ställer i ordning paketerbjudanden för intresserade organisationer och myndigheter som vill tillhöra nätverket. Kontakt: Jan-Erik Alfredsson, Sensus, tel. 031-708 3991, sms. 0703-12 05 92

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar