10 september 2014

Mycket om flykt och flyktingar på Lilla Scenen

Foto © Anders Hansson.



Lilla Scenen på Internationella torget har en lång rad programpunkter om flykt och flyktingar. Det är nog ingen tillfällighet. Inte minst det sargade och krigshärjade Syrien har gett upphov till en ny omfattande flyktingström.
I den pågående valdebatten i Sverige har flyktingpolitiken diskuterats flitigt.
Ibland är det lätt att glömma hur även svenskar utvandrade och blev flyktingar för hundra år sedan. Författaren Lennart Pehrson kommer att berätta om de 1,2 miljoner svenskar som sökte sig en ny framtid på andra sidan Atlanten (lördag kl. 10.30). Min farmor hade två bröder som drog iväg från Lappland på 1920-talet. Under samma period fanns det folk som frös och svalt ihjäl i Sverige.  


Immigrant-institutet i Göteborg medverkar med två programpunkter om förintelsen och flyktingströmmar 1944 och 2014 till Sverige. Dessutom kommer Birgitta Wallin och Kamila Shamsie ha ett samtal om grunderna för flyktingskapet. Rubriken är boken ”Train to Pakistan”, en bok som skrevs 1956 av Kushwant Singh om delningen av Indien. Det var en av mina starkaste läsupplevelser det år som jag för första gången kom till Indien, 1988.
Författaren Björn Ranelid deltar på Lilla Scenen (söndag kl. 12.30) med sin nya bok ”Kärleken och de sista människorna på jorden”, en apokalyps med självbiografiska inslag. På den Stora Scenen finns ännu mer om flyktingsskap och vår tid, se här: 
http://www.internationellatorget.se/

Välkommen lyssna och se bilder! 

Med vänliga hälsningar, Maria Söderberg 



PROGRAMPUNKTER OM FLYKTINGAR OCH FLYKT

Både torsdag och fredag
Kl.  9.00–9.25
När kriget drabbarFolkrätten har inte haft en någon framträdande roll i skolan men sedan 2011 finns den med i ämnet samhällskunskap.  Då folkrätten inte varit en del av undervisningen tidigare märker vi ett stort behov från lärare av information, kunskap och metoder.
När kriget drabbar bygger på ett utbildningsmaterial som tagits fram av Internationella Rödakors-kommittén. Det används i dag i över 60 länder. När kriget drabbar har utvecklats av Svenska Röda Korset med stöd UD och är avsett för ungdomar i åldern mellan 13 och 18 år. Det finns möjlighet att dela ut klassuppsättningar innehållande 25 läroböcker och en lärarhandledning gratis till intresserade skolor.Jonathan Österlund,  Enhet Idé och lärande på Röda Korset, berättar mera och visar bilder.
Arr. Svenska Röda Korset


Fredag 26/9

kl. 9.30–9.55
Ung, vacker och död. Settela – en ikon från förintelsen
Författaren Janna Eliot berättar om den unga sinti-flickan Settela Steinbach som blivit en ikon – en symbol för alla de oskyldiga barn som mördades under andra världskriget.
Janna Eliot har översatt den holländske journalisten Aad Wagenaars bok ”Settela” om sökandet efter flickans identitet. Hon har också skrivit ungdomsromanen ”Settela’s last road” om Settelas tragiska öde.
Moderator: Randi Myhre. Språk: Engelska
Bilden visar Settela Steinbach från Holland deporterades till Auschwitz och dödades under “Zigenarnatten” 2-3 augusti 1944 tillsammans med sin mamma och sina nio bröder och systrar. Foto: Yad Vashem. 
Arr. Immigrant-institutet


Kl. 10.30–10.55
Författaren Lennart Pehrson: Den nya världenUnder en relativt kort period förlorade Sverige runt en femtedel av sin befolkning. Mer än 1,2 miljoner svenskar som utvandrade till Amerika under senare delen av artonhundratalet och en bit in på nästa sekel. De lämnade sitt hemland och sökte en ny framtid på andra sidan Atlanten, ofta under avsevärda umbäranden. I sin trilogi om utvandringen till Amerika sätter författaren Lennart Pehrson in personer och händelser i sitt historiska sammanhang. Den första delen, Den nya världen, inleds när Sverige under sin stormaktstid var med och koloniserade den nordamerikanska östkusten.
Illustration: Svenska utvandrare går ombord på ett fartyg i Göteborg 1905. 
Arr Lilla Scenen i samarbete med Albert Bonniers förlag

Kl. 11.30–11.55
Flykt – bilder från flyktingläger
Ungefär 45 miljoner människor befinner sig på flykt runt om i världen idag. Människor som tvingats lämna sina hemländer och som befinner sig på flykt i sina egna länder på grund av krig, konflikter, förföljelse och katastrofer. Fotograf Anders Hansson visar bilder och berättar.
”När människorna når Europas murar och knackar på dörren till våra länder blir det allt viktigare att förstå varifrån och varför människorna kommer”. Han har i över tio års tid fotograferat och rapporterat om flyktingars och migranters villkor runt om i världen för många av Skandinaviens ledande tidningar.
Boken ges ut i samarbete med Röda Korset. Moderator: Morgon Olofsson. Bild från Anders Hanssons utställning på Malmö Globalen.Arr Röda korset och Bokförlaget Arena
Kl 15.00–15.25
Train to Pakistan: Samtal med  Birgitta Wallin och författaren Kamila Shamsie 
Tåg till Pakistan – som utkommer på svenska i höst – ställer författaren Khushwant Singh några av de svåraste och mest brännande frågorna som finns: Hur kan grannar och vänner plötsligt bli dödliga fiender? Under vilka omständigheter blir religion eller etnicitet det enda som tillåts bestämma vad en människa är? Hur sätts massmord igång? Singh kan sitt Punjab utan och innan, men samtidigt är Tåg till Pakistan i allra högsta grad allmängiltig — den skulle kunna utspela sig i före detta Jugoslavien under inbördeskrigen på nittiotalet, eller i Rwanda under folkmordet, eller var som helst på denna jord där våldsamma konflikter för alltid förändrar livet för människorna i små, fredliga byar. Tåg till Pakistan har den goda kvaliteten att på samma gång vara provinsiell och universell. En sann klassiker.
Här ett samtal mellan översättaren Birgitta Wallin och författaren Kamila Shamsie. Språk: Engelska.
Arr Bokförlaget Tranan

Kl 18.30-19.15
Xpress Freedom: Manifestation för fristäder.

Kom med på Lilla Scenens stora firande av yttrandefriheten och fristadsrörelsen. Möt representanter för de svenska fristäderna och hör vad några av fristadsförfattarna har att säga: Nasrin Madani (Iran), Ragip Zarakolu (Turkiet), Julia Julia (Honduras), Khaled Harara (Palestina), Salem Zenia (Algeriet), Naeimeh Sanaye (Iran), Faraj Bayrakdar (Syrien) m fl.
Det bjuds också på musik och förfriskningar. Moderator: Helge Lunde, ICORN.
Se informationsfilm här (6 min): https://www.youtube.com/watch?v=Ayb1px1tu04Arr Lilla Scenen i samarbete med ICORN och Statens Kulturråd.

Lördag 27/9

Kl. 12.30–12.55
Följ med Azada Najafi till hennes Afghanistan
Azada Najafi är en ung kvinna boende i Göteborg med rötter i Afghanistan. Hon delar med sig av sina upplevelser från besök i Afghanistan då hon träffat släktingar och vänner. Titta in i den vanliga afghanens värld, kika i fotoalbum och förstå mer om  landet genom Azadas personliga berättelse. Moderator: Harald Holst
Arr. Svenska Afghanistankommittén

14.00–14.25
På resa med Vitsvit

Vad händer när dikten läses av andra? När den översätts? Poeten och översättaren Athena Farrokhzad deltog i Vilnius i maj 2014 under de svensk-belarusiska litteraturdagarna. Hennes diktsamling Vitsvit nominerades förra året till Augustpriset, Katapultpriset och Borås Tidnings Debutantpris. Boken är ett körverk om hur revolution, krig, migration och rasism och om människors relation till världen och varandra. I ett samtal med Maria Söderberg. Ett urval bilder.
Foto © Maria Söderberg från Vilnius 17 maj 2014.Arr Litteraturresan/Belarus

Söndag 28/9
Kl. 10.00–10.25
Svenska Fotografers förbund presenterar: Syria – The War WithinOlof Jarlbro visar bilder från hela världen, bland annat från sin bok ”Syria: The War Within”.
Bildvisning i samarbete med Fotoförfattarsektionen inom Svenska Fotografers förbund.
Moderator: Magnus Westerborn
Kl. 11.30–11.55
Flykten över havet 1944 och 2014
Samma tragedi som idag utspelar sig på Medelhavet ägde också rum på Östersjön 1944. I år är det 70 år sedan tiotusentals baltiska flyktingar flydde till Sverige från sina krigshärjade hemländer. Hur gick det till när Sverige tog emot sin första stora flyktingvåg och vad har hänt med svenskt flyktingmottagande sedan dess?
Moderator: Filip Laurits, översättare och amatörforskare. Bilden är tagen av Richard Laurits.
Arr Sverigeesternas förbund i samarbete med Immigrantinstitutet


Kl. 12.30–12.55
Björn Ranelid: Kärleken och de sista människorna på jorden”Stockholm ligger i ruiner. Döda människor flyter i vattnen, bråte hopas på gatorna, skadade människor syns överallt. I denna katastrofdrabbade stad går Björn Ranelid och hans barnbarn Ryder Jackson. De har ingen möjlighet att ta kontakt med sina anhöriga. De sover i ett bergrum inne i Mariaberget och var eller varannan dag går de till Jakobs kyrka, där mat till de nödställda delas ut.”Kärleken och de sista människorna på jorden är titeln på Björn Ranelids senaste bok. Han berättar om en apokalyps med självbiografiska inslag. (Foto © Christer Molander)Arr Lilla Scenen i samarbete med Albert Bonniers förlag
Kl. 13.00–13.25
Springa på vatten: Transit Grekland. Bildvisning med Annette RosengrenOm flyktingar och immigranter i EUs utkant. Bildvisning med etnologen Annette Rosengren. Hennes berättelse handlar om människor från Afghanistan, Sudan och andra länder som Annette Rosengren har kunnat följa från 2011 till sent på hösten 2013. Hur överlever de, vad händer, lyckas de komma ut ur Grekland. De blir namn och personer, och de umgås och träffas på gator och torg och hos hjälporganisationer. De bor i överfyllda lägenheter, i parker, i övergivna hus, och livnär sig på mat från soppkök, matkassar från organisationer, genom att samla sopor, etc etc.  Aten blir beskrivet med andra miljöer än turisternas. Annette Rosengren tar  upp aspekter på EUs gränspolitik och asylpolitik. I krisens Grekland har flyktingar och migranter varit de första att drabbas.
Arr Lilla Scenen i samarbete med Carlssons förlag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar