20 augusti 2013

Bangladesh: Go Straight Home






Se filmen ”Go Straight Home” på årets Bild & Filmscenen!
En film (11 min) från Bangladesh. Av Maud Nycander och Iga Mikler.

Reba är 14 år. Hon bor med sin familj i Dhaka. Hennes familj tillhör inte de fattigaste, inte heller de rikaste.
På vägen till skolan händer det att män följer efter henne, att unga pojkar skriker efter henne. Det är obehagligt. Hennes mamma förmanar henne:
– Se ner i marken, prata inte med någon. Gå raka vägen hem!
De sexuella trakasserierna är ett problem. Ett annat är hennes familjs förutsättningar, kanske måste de gifta bort henne. I Rebas klass har redan fyra flickor gifts bort. Bara ett var på grund av kärlek, de andra arrangerade föräldrarna.
Rebas dröm är att studera vidare. Det är hennes mammas också - hon vill att Reba ska få den utbildning hon inte fick. Men familjen har antagligen inte råd.
Reba stålsätter sig och går iväg varje morgon. Trots killarna på gatan.
– Om jag protesterat blir jag ibland rädd efteråt. Ofta läser man i tidningarna att flickor som protesrat som våldtagits. Eller att de kastat syra på dem. Sen begår flickan självmord. Jag blir rädd bara av att tänka på det.
FILMEN VISAS PREL. LÖRDAG KL. 14.30 MED EFTERFÖLJANDE DISKUSSION. 
Tre frivilligorganisationer stödjer GO STRAIGHT HOME och arbetar med de frågor som filmen berör. 
RFSU jobbar med sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter i Sverige och i världen. RFSU arbetar med partners i Bangladesh för att förbättra människors livsvillkor, för att unga kvinnor ska få fler valmöjligheter och kunna röra sig fritt utan hot om våld.
 Här kan du bli medlem.
ActionAid Sverige. Kvinnor och flickor tillhör de mest utsatta i världen. ActionAid fokuserar på dem eftersom det är det mest effektiva sättet att minska fattigdomen.
Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund (SKR) samlar över 100 kvinnojourer, tjejjourer och andra föreningar som arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld. Du kan engagera dig i någon av dem för att påverka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar