9 september 2015

Bilder kan förändra världen: På en vecka samlas mer än 50 miljoner kr in

Bilder kan förändra världen.
Vi behöver bara tänka oss tillbaka till Vietnamnkrigets dagar – eller ta del av de bilder som spreds från USA:s koloniala krig – för att förstå dess innebörd. Eller kanske man ska skriva potential?
Skriv ”Vietnamkriget” på Google och se, den första bilden som kommer upp är barnen som springer. I centrum är den lilla nakna flickan som fick världen att häpna och förfasa sig.
USA fick på nöten och ställdes i skamvrån. Flickan kunde identifieras – Kim Phuc, idag 50 år.
I förra veckan fick vi se bilderna på Alan Kurdi, 3 år. Även han identifierad. Med denna bild där hans kropp låg på en strand i Turkiet fick de flyende syriernas sak ett ansikte. 

Visst hade det funnits andra bilder, men just denna gjorde katastrofen så tydlig på ett alldeles nytt vis. Tore Ellingsen, professor vid Handelshögskolan i Stockholm, säger i dinapengar.se att den svåra flyktingsituationen visserligen varit känd sedan tidigare och att ”många har vetat om att det här pågår”, men på frågan varför man reagerar så starkt nu, trots att det tillkommit så litet ny information, tror han beror på vår sociala natur. ”Vi är sociala varelser som gärna gör det som anses rätt, så kanske är det viktigare vad vi vet som grupp än vad vi vet var för oss”. I tidningen OmVärlden uppmärksammas det växande insamlingsbehovet sedan förra veckan när bilden på Alan spreds över hela världen: ”Vi har samlat in pengar sedan april men det är de senaste dagarna som allmänheten verkligen har börjat engagera sig. Räknat från i torsdags har vi fått in 10 miljoner kronor. Det är en siffra som kommer fortsätta växa”, säger Cecilia Nauclér från Rädda barnen till tidningen. 
På en vecka fick Radiohjälpen in 16,5 miljoner, Röda Korset 17 miljoner kr och Unicef 9,5 miljoner kr. Och exemplen är fler! Men om man räknar lågt har bidragsgivare i Sverige bidragit med mer än 50 miljoner kr på en vecka. 

Det är på bildernas kraft jag tänker när årets program på Lilla Scenen ska knappas in i sökmotorn på Bok & Biblioteks hemsida. Det må avhandlas hur många rapporter som helst i ett ämne, men det är bilderna tillsammans med en medierapportering som rör våra hjärtan. Bilderna blir ikoniska. Men de ska vara sanningsenliga. Fejkbilder göre sig icke besvär, på kort eller lång sikt blir de hetaste oftast avslöjade. Idag när mycket filmas jämte stillbilden går det dessutom att jämföra ett händelseförlopp. I fallet med den sparkande filmande reportern i Ungern (8/9-15) blev det uppenbart vad som utspelade sig på fältet i den ungerska staden Röszke. Hon blev avskedad. 

Bildens betydelse är ett återkommande tema i hela programmet, en av dessa blir söndagens diskussion med rubriken ”Orbán tar inte ansvar – han sprider skräck”. Det blir en diskussion om den pågående flyktingkrisen i Ungern med inledning av översättaren Daniel Gustafsson PechBilden av Ungern som land och dess människor har många sidor. I programpunkten visas exempel från den senaste tidens händelser med bilder – både repressionen från polis och från civilsamhällets insatser. (Söndag kl. 13.00).

Välkommen till intressanta samtal! Maria Söderberg

PS. Fantastiska journalistiska bragder sker nu, här ett ett exempel! SVT:s satsning – http://www.svt.se/nyheter/2877260.

Foto Reuters via Aftonbladet hemsida.












Läs mer om hela programmet på Lilla scenen här:
http://internationellatorget.se
http://lillascenentorget.blogspot.se/2015/09/bilder-om-flyktingsituation-krig-och.html

Illustration: Tobias Rydén/OmVärlden






Välkommen till Internationella torget!
Bok & Bibliotek 2015 hålls den 24-27 september. Då finns som vanligt Internationella torget med sina två programscener på plats och 55 utställare. Internationella torget har sedan sin start 2001 utvecklats till en viktig mötesplats för civila samhället, myndigheter med flera kring globala utvecklingsfrågor. Internationella torget genomförs med stöd från biståndsmyndigheten Sida.
För information om Lilla Scenen: Maria Söderberg 070 3500555 info@mariafoto.se 
Allt om Internationella torget finns här: http://internationellatorget.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar